Najvýznamnejšie odrody Slovenska

Kategória: Víno

Najvýznamnejšie odrody Slovenska podľa plochy výsadby:

Odroda Rozloha v ha
Veltlínske zelené 2 400,20
Rizling vlašský 2 248,20
Frankovka modrá 1 398,40
Müller Thurgau 1 393,90
Svätovavrinecké 966,40
Rizling rýnsky 928,10
Rulandské biele 784,50
Cabernet Sauvignon 581,80
Tramín červený 425,60
Chardonnay 406,30
Irsai Oliver 347,80
Rulandské šedé 340,60
Feteasca regala 308,30
Sauvignon 288,10


Veltlínske zelené

Pôvod odrody bol intuitívne umiestnený do oblasti Dolného Rakúska. Matkou odrody Veltlínske zelené je tramín. Veltlínske zelené je našou najrozšírenejšou odrodou. Platí to pre celé Slovensko a zároveň pre Nitriansku vinohradnícku oblasť.
Veltlínske zelené je veľmi perspektívna odroda, z ktorej sa dajú vyrobiť očarujúce vína spĺňajúce nároky najnáročnejších konzumentov. Na dobrých polohách vynikajú vína sviežosťou, krásnymi kyselinami, pevnou minerálnou štruktúrou.


Rizling vlašský

Na Slovensku druhá najrozšírenejšia, ale v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti jednoznačne najrozšírenejšia odroda. Rizling vlašský je schopný poskytovať vysoké úrody a aj to je dôvod, prečo sa v minulosti tak rozšíril.
Synonymá odrody Rizling vlašský ako Welschriesling, Olászriesling poukazujú na jeho pôvod v Taliansku, kde ho aj poznajú ako Riesling italico. Rizling vlašský je odroda, ktorá dokáže poskytnúť aj dobre štruktúrované vína so zrecím potenciálom, v dobrých podmienkach aj cibébové výbery, slamové a ľadové vína, najväčšie uplatnenie však nachádza ako odroda pre produkciu ľahších, ľahko a skoro pitných vín nižšej a strednej kategórie.
Vína odrody Rizling vlašský sa vyznačujú prevažne ovocným charakterom, kde dominuje aróma letného jablka. Najkrajšie vína sa rodia na vápenatých pôdach (Báb pri Nitre).
Odroda Rizling vlašský nemá žiadne genetické prepojenie s odrodou Rizling rýnsky.


Frankovka modrá

Modrá kráľovná našich vinohradov. Je v poradí treťou najviac pestovanou odrodou na Slovensku a prvou spomedzi modrých odrôd. Frankovka modrá je rozšírená v krajinách strednej Európy a niekam do oblasti dnešné Rakúsko, možno Chorvátsko smeruje aj jej pôvod.
Frankovka modrá je veľmi vďačnou odrodou, ktorá poskytuje komplexné, dobre štruktúrované vína, ktoré sú vhodné aj na použitie barikovej technológie. Frankovka modrá sa vyznačuje arómami kôstkového ovocia, od tmavých višní až po slivky a slivkový lekvár v teplejších ročníkoch. Vo vyzretom víne pribudne aj korenistosť či štipka škorice.
Frankovka je veľmi pekné víno v ružovom prevedení, kde sa prejavuje jej šťavnatosť, aróma čerešní a niekedy aj svieži dotyk mäty. Naopak, v ťažkom barikovom červenom prevedení majú vína dlhý zrecí potenciál v horizonte viac ako 10 rokov.
Frankovka modrá si zaslúži väčšiu pozornosť a tie najlepšie polohy.


Müller Thurgau

Na Slovensku tretia najrozšírenejšia biela odroda a štvrtá celkovo, hneď po Frankovke modrej. Müller Thurgau je známy aj pod menom Rivaner alebo Riesling-Silvaner. Odroda je rozšírená najmä v chladnom klimatickom pásme a obľúbená pre svoju schopnosť dozrievať takmer všade. Pri redukcii úrody poskytuje veľmi príjemné mäkké vína ovocného až muškátového charakteru. Hrozno dozrieva pomerne skoro, je vhodné na burčiaky a mladé vína, ale viac ako cukornatosť treba sledovať obsah kyselín, aby víno nebolo fádne.


Svätovavrinecké

Po Frankovke modrej je Svätovavrinecké druhá najrozšírenejšia modrá odroda, ktorá pochádza s najväčšou pravdepodobnosťou zo susedného Rakúska. Odroda je mimoriadne vhodná na produkciu ružových vín, ktoré sa vyznačujú sviežosťou a podmanivou ovocnosťou červeného ovocia. Vzhľadom na skoré dozrievanie sa hodí aj na produkciu mladých vín.


Rizling rýnsky

Rizling rýnsky je stará nemecká odroda preukázateľne pestovaná už v stredoveku. Rizling je často označovaný ako víno kráľov, ale lepšie to vystihol známy vinár Miroslav Petrech, ktorý ho považuje za rytiera. Pevné víno s hrdou kyselinou. Rizling rýnsky veľmi dobre odoláva zimným mrazom. Spomedzi bielych vín na celom svete má asi najdlhší zrecí potenciál práve Rizling rýnsky. Hodí sa na produkciu klasických bielych suchých vín, prírodne sladkých vín, vzrušujúcich botrytických, cibébových a dokonca aj šumivých vín. Rizling rýnsky sa vyznačuje vysokým obsahom kyselín, vďaka čomu pôsobia harmonicky aj sladké vína.


Rulandské biele

Nešťastné pomenovanie odrody Rulandské biele je značne mätúce a okrem Česka a Slovenska sa s ním nikde nestretneme. Vo svete je názov Ruland spojený výhradne s odrodou Pinot gris (Rulandské šedé). Vhodnejší by bol názov Pinot blanc alebo aspoň Pinot biely. Vína z tejto odrody patria k najušľachtilejším na svete. Mladé vína bývajú svieže, komplexné, s jemnou a ušľachtilou ovocnosťou jabĺk, niekedy tropických plodov, prípadne citrusov. Typickým znakom vín je krémovosť, ktorá vyzrievaním prejde do jemnej chlebovinkovej arómy prechádzajúcej až do korenistej chlebovej kôrky.


Pesecká leánka

Je pomerne mladá rumunská odroda, ktorú po prvý raz predstavili na výstave v Bukurešti v roku 1928. Získala oficiálny rumunský názov Feteasca regala – kráľovské dievča. Maďari ju nazývajú Erdély Királyleányka – sedmohradská princezná a odtiaľ pravdepodobne pochádza aj jej slovenské pomenovanie Pesecká leánka. Jej vína sú plné, harmonické, s výraznou a jedinečnou kvetinovou odrodovou arómou pripomínajúcou kvitnúci agát. Okrem toho nájdete vo víne typické ovocné arómy, ako je dužina jablka, duly, niekedy celá hruška.


Cabernet Sauvignon

Odroda vznikla krížením odrôd Cabernet franc a Sauvignon blanc v oblasti rieky Gironde na juhozápade Francúzska niekedy v prvej polovici 18. storočia. Je to najrozšírenejšia odroda na svete, u nás jej celkovo patrí ôsma priečka. Odroda Cabernet Sauvignon potrebuje veľa slnka, a preto sa polovica všetkých výsadieb nachádza v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Typickou arómou je čierna ríbezľa, ale v horších ročníkoch sa pri nedostatočnej vyzretosti objavuje zreteľný paprikový tón. Cabernet Sauvignon je odroda, ktorú si nevieme predstaviť bez vyzrievania v dreve. Dáva vína vysokej kvality s dlhým archivačným potenciálom, ale potrebuje prvotriedne polohy. V našich podmienkach sa odroda Cabernet Sauvignon mimoriadne osvedčila na výrobu ružových vín.


Tramín červený

Veľmi populárna aromatická odroda, ktorá je prapredkom prakticky všetkých dnešných odrôd. V slovenských výsadbách mu patrí deviata priečka. Na rozdiel od ostatných európskych štátov poznáme u nás oficiálne iba Tramín červený. Červený má naozaj červenú šupku a má skôr ovocný charakter, žltý je výrazne korenistý. Víno odrody Tramín červený je vysoko cenené pre svoju aromatiku. Tramín červený je odroda vhodná azda pre všetky prívlastky. Od ľahších suchých vín, cez výber z hrozna s plným telom, či už ako suché, polosuché alebo polosladké, až po prírodne sladké vína, bobuľový výber, slamové víno či dokonca ľadové víno.


Chardonnay

Chardonnay, Chardonnay... ako krásne francúzsky to znie. Možno ho prirovnať ku koketnej deve. Dokáže prežiť a poskytnúť pekné a rešpektované vína vo všetkých kútoch sveta, kde sa pestuje hrozno. Pochádza z francúzskeho stredovýchodu, niekde medzi Lionom a Dijonom. V záznamoch sa objavuje od 16. storočia.
Ako chutí typické Chardonnay je ťažké vyjadriť, pretože má veľa tvárí. Poznáme Chardonnay, ktorého typickým znakom je ovocnosť tropických plodov, od marhule, cez mango, časté sú sladké melóny až po sušený ananás. Druhou, pomerne častou tvárou Chardonnay je tzv. orieškový typ. Chardonnay je vhodné aj na vyzrievanie v bariku. Od jemne krémového vína s tónmi sušeného ovocia až po ťažké, tzv. maslové bomby, obľúbené v krajinách nového sveta. S viac ako 400 ha mu patrí 10. priečka.


Irsai Oliver

Irsai Oliver je veľmi aromatická odroda pôvodne stolového hrozna. Vyšľachtený bol pred takmer storočím v maďarskom Kecskeméte z odrôd Bratislavské biele a Čabianska (Čabaňská) perla. Typickým prejavom je prenikavá muškátová aróma, niekedy kvetinová, často sprevádzaná korenistými tónmi a pri dobrej agrotechnike a enológii aj celým spektrom citrusových aróm, od citróna cez limetu a grep až po horký pomaranč a bergamot. Irsai Oliver sa využíva na burčiaky a na mladé vína. Taktiež je súčasťou najpredávanejšieho slovenského šumivého vína. Aj keď sú vyššie prívlastky mimoriadne zriedkavé, dajú sa dorobiť aj nádherné vína v kategórii hrozienkový výber či slamové víno.


Rulandské šedé

Pre pomenovanie odrody platí to čo pre Rulandské biele a vhodnejšie by sme ju mali volať Pinot gris, prípadne Pinot sivý. Začiatkom 18. storočia objavil Johann Seger Ruland v záhrade nemeckého mesta Speyer divorastúci vinič a začal ho úspešne množiť. Pinot gris má do špinavo ružova sfarbenú šupku bobule. Intenzita sfarbenia je vyššia v teplejších oblastiach. Túto vlastnosť využívajú niektorí vinári pri výrobe macerovaných vín, inak známych aj ako oranžové vína. Pinot gris sa vyznačuje plnosťou, krémovosťou, korenistosťou chlebovej kôrky, ktorá je výraznejšia ako pri odrode Pinot blanc.


Sauvignon

Správny názov je Sauvignon blanc, pretože existuje aj Sauvignon vert, Sauvignon gris a Sauvignon rouge. U nás sa však stretneme výhradne s odrodou Sauvignon blanc. Tretia najrozšírenejšia odroda na svete obsadila 14. priečku v slovenských viniciach. Na dosiahnutie typických zelených aróm, od sviežej trávy, cez egreše až po kivi je potrebné oberať hrozno pred dosiahnutím fyziologickej zrelosti. Neskôr oberané hrozno má menej zelených aróm, ale zasa viac aróm, ako je baza, vinohradnícka broskyňa, žltá broskyňa a med. Sauvignon blanc je vhodný aj na použitie barikovej technológie


Kolíska slovenských novošľachtencov

Južnoslovenská oblasť, konkrétne Strekov a Rúbaň, sa stala domovom prakticky všetkých slovenských novošľachtencov. Z desiatok registrovaných odrôd sa najviac rozšírili odrody Devín a Dunaj.

Devín

Vyšľachtený v roku 1958 z odrôd Tramín červený a Veltlínske červenobiele.
Po tramíne získal Devín intenzívnu kvetinovo-ovocno-korenistú aromatiku a schopnosť vysokej koncentrácie cukrov v bobuli. Odroda je schopná tvoriť hrozienka a je vnímavá voči botrytíde.
Z odrody Devín sa dajú vyrobiť aj príjemné suché vína, ale uplatnenie odrody je predovšetkým vo vysokých prívlastkoch a prírodne sladkých vínach. Historicky najväčší úspech dosiahla odroda Devín na AWC Vienna, kde sa stala absolútnym šampiónom prírodne sladkých vín.
Vďaka sviežej kyseline pôsobia harmonicky aj vína s vysokým obsahom zvyškového cukru.


Dunaj

Modrá odroda z trojitého kríženia (Muškát Bouchet, Oporto, Svätovavrinecké, 1958).
Dunaj poskytuje intenzívne sfarbené vína s výraznou ovocnosťou od prezretých čerešní až po čiernu ovocnosť černíc a moruší vo vysokých prívlastkoch. Špecifickou arómou vína je čokoládový tón, ktorý je súčasťou aromatiky hrozna.


Z ďalších odrôd, ktoré však nie sú významne rozšírené, sa najvýraznejšie presadzuje odroda Hron. Je krížencom odrôd Castets a Abouriou noir, poskytuje robustné vína kabernetového štýlu, vhodné na vyzrievanie v bariku. Je súrodencom odrôd Nitria, Váh, Torysa. Ďalšími z modrých novošľachtencov, ktoré môžete zriedkavo nájsť v ponuke vínoték, sú vína z odrôd Vihorlatka, Rimava, Rosa a Rudava.

Z bielych novošľachtencov treba spomenúť odrody ako Milia, Noria či Rulenka, Breslava, Svojsen, prípadne Hetera, Aromína, Bratislavka, Inzuchta, Rizling korenistý a Tatranec.