S vínami tunajších vinárov sa môžete oboznámiť na početných vínnych festivaloch, výstavách, oberačkových slávnostiach a oslavách sv. Urbana, patróna vinohradníkov, ale i priamo vo vínnych pivniciach, sústredených zväčša do turisticky príťažlivých vínnych ciest. Takýchto vínnych festivalov sa uskutočňuje v Nitrianskom regióne viacero. Ak máte chuť spoznávať krajinu a ľudí i týmto spôsobom, určite neobíďte niektoré z nich.

Strekovský festival vína, ktorý je známy aj pod názvom „Slobodná vinárska republika“, patrí už roky k najnavštevovanejším. Málokedy sa otvára možnosť ochutnať vína nielen špičkovej kvality, ale aj porozprávať sa so známymi výrobcami, vypočuť ich názory a myšlienky o víne, a to všetko na jednom mieste a v jedinečnej atmosfére vinohradov. Spoznáte tam ľudí, ktorí do svojich vín vkladajú nielen nevšedné vinárske umenie, ale aj kus svojho srdca.

Nitriansky vínny festival ponúka svojim návštevníkom zasvätenie do tajov výroby vína a možnosť vstúpiť do pivníc a pivničiek, ktorých prah verejnosť prekročila iba málokedy. Ponúka degustáciu vín v takmer 150 vínnych pivniciach. Unikátom sú staré pivničné priestory, sprístupnené v Nitrianskom podhradí, ktoré dýchajú svojou neopakovateľnou atmosférou.

Vínnych festivalov je v NSK viacero, či už vo Vrábľoch, Topoľčiankach, alebo Dvoroch nad Žitavou. Ak máte chuť, určite navštívte tieto oslavy vinárstva a vinohradníctva. Nechajte sa opájať týmto mokom kráľov, ktorý sprevádza ľudstvo od nepamäti.

4. ročník Podzoborskej súťažnej výstavy vín v Nitrianskych Hrnčiarovciach 

dátum konania: 9. apríl 2018
odovzdávanie cien: 14. apríl 2018 o 18:00
miesto odovzdávania cien: KD Hrnčiarovce
organizátor súťaže: Vinársky spolok sv. Juraja Nitrianske Hrnčiarovce
kontakty: Alexander Balkó, predseda spolku, 0908 422 200

viac info: https://vinko.sk/sutaze/4-rocnik-podzoborskej-sutaznej-vystavy-vin-v-nitrianskych-hrnciarovciach


Vínne hody 2018 

dátum konania: 11. - 12. apríl 2018
odovzdávanie cien: 21. apríl 2018 o 18:00
miesto odovzdávania cien: KD Vieska nad Žitavou
organizátor súťaže: Združenie Vínne hody
kontakty: Jaroslav Koprda, predseda súťaže, 0903 687 417

viac info: https://vinko.sk/sutaze/vinne-hody-2018


Danube Wine Challenge 2018 

dátum konania: 17. - 18. apríl 2018
odovzdávanie cien: 26. apríl 2018 o 17:00
miesto odovzdávania cien: Dôstojnícky pavilón, Nám. Gen. Klapku, Komárno
organizátor súťaže: Podunajská vínna cesta
kontakty: Štumpf Igor, prezident súťaže, 0903 984 300

viac info: https://vinko.sk/sutaze/danube-wine-challenge-2018-international-wine-competition


Dni vína 2018 Nemčiňany 

dátum konania: 6. máj 2018
odovzdávanie cien: 18. máj 2018 o 17:00
miesto odovzdávania cien: KD Nemčiňany
organizátor súťaže: Spolok vinohradníkov a vinárov Nemčiňany
kontakty: Jozef Nízl, predseda spolku, 0908 758 672

viac info: https://vinko.sk/sutaze/dni-vina-2018-nemcinany


Víno SPU 

dátum konania: 15. máj 2018
odovzdávanie cien: 24. máj 2018 o 14:00
miesto odovzdávania cien: Dekanát FZKI, Tulipánova
organizátor súťaže: SPU Nitra, FZKI, Katedra Ovicinárstva a vinohradníctva
kontakty: Ing. Štefan Ailer, garant súťaže, 0917 435 881

Nitrianska vinohradnícka oblasť

Žiadnu zo slovenských vinohradníckych oblastí nemožno označiť za geologicky a klimaticky homogénnu, ale rôznorodosť, akou disponuje Nitrianska vinohradnícka oblasť, nenájdete v žiadnej z nich.

Zo severu je ohraničená pohorím Považský Inovec, Tribeč a Štiavnickými vrchmi. Na juhu sa rozprestiera na sprašových rovinách a pahorkatinách Podunajskej nížiny a najvýznamnejšími tokmi, ktoré ju pretínajú v severo-južnom smere, sú rieky Váh a Hron.

Ešte rozmanitejšie je podložie, na ktorom sa rodí hrozno, naviate spraše, aluviálne štrky a piesky, vápencové dolomity, íly, vápenaté konkrécie, lávové andezity, tufy zo sopečného popola a pemzy. Spolu s rozdielnymi klimatickými a mikroklimatickými podmienkami ponúka Nitrianska vinohradnícka oblasť nepreberné množstvo charakterov a štýlov vína.

Niekoľko NAJ:

Najvyššie položená vinica
Najrozmanitejšia oblasť
3. najväčšia oblasť
Pochádza odtiaľto šampión Vinalies Paris
Najväčší počet obcí v jednom rajóne

Nitrianska vinohradnícka oblasť je rozdelená do 9 vinohradníckych rajónov.

Nitriansky vinohradnícky rajón (23 obcí). Spomenúť treba predovšetkým obce Mojmírovce, Jelenec, Ladice, Ivanku pri Nitre, Nitrianske Hrnčiarovce a aj samotnú Nitru. Najvyššie položené vinice nájdeme na Zobore s prevažne vápenatým podložím, pričom zvyšnú časť rajóna tvoria pahorky a zvlnené roviny s úrodnými sprašami a ílmi. Veľmi dobre sa tu darí bielym odrodám a modrým odrodám určeným na ružové vína.


Pukanecký vinohradnícky rajón (17 obcí). Nachádza sa na východnej hranici Nitrianskej vinohradníckej oblasti, pod majestátnym Sitnom. V katastri obce Pukanec sú lokalizované najvyššie položené vinice na Slovensku. Vinič tu rastie na miestach s krásnym výhľadom aj v nadmorskej výške viac ako 500 m n. m., čo je už hranica pre horské, prípadne extrémne vína. Vysoká nadmorská výška v spojení s vulkanickými pôdami od andezitov až po tufy dáva vínam unikátnu mineralitu, pevnosť a jedinečnú sviežosť. Najkrajšie slovenské leánky majú v rodnom liste zapísaný práve Pukanecký rajón.


Radošinský vinohradnícky rajón (18 obcí). Patria sem obce Malé a Veľké Ripňany, Tesáre, Oponice, Horné Štitáre, Ludanice a ďalšie. Na severe je dominantou obec Radošina, učupená pod horami Považského Inovca. Vápencové dolomity a striedanie denných a nočných teplôt sú ideálnymi podmienkami predovšetkým pre odrodu Rulandské šedé, z ktorého sa dorába slávny Radošinský Klevner. Oblasť celkovo vyhovuje odrodám z rodiny pinotov, resp. všeobecne bielym odrodám, ktoré sa prejavujú príjemnou kyselinkou a ľahkou sviežou aromatikou.


Šintavský vinohradnícky rajón (17 obcí). Vinohrady v katastri obcí Sereď, Šintava, Šoporňa a Vinohrady nad Váhom rastú na aluviálnych pôdach prehistorického Váhu a sú ovplyvňované jeho tokom. Bábske vinohrady sú vysadené na zvetranom aktívnom vápenatom podloží, vďaka čomu dosahujú nezameniteľný sýty charakter. Na pahorkoch v okolí Veľkého Zálužia našiel svoj terroir Sauvignon a obce Rišňovce a Alekšince disponujú najväčšou hrúbkou úrodnej spraše, ktorá tu dosahuje až 30 metrov, čo je slovenský rekord.


Tekovský vinohradnícky rajón (15 obcí). Geologické zloženie je v mnohom blízke susednému Pukaneckému rajónu, no nájdeme tu aj vápence, travertín, naplaveniny Hronu a celkovo ide o teplejší rajón. K najznámejším vinárskym obciam sa radia Čajkov, Nová dedina, Krškany a Levice so svojou dominantnou odrodou, ktorou je Pesecká leánka. V oblasti sa veľmi dobre darí aj odrodám, ako je Rizling vlašský či novošľachtenec Devín. Levice a okolie zase preslávila Frankovka modrá.


Vrábeľský vinohradnícky rajón (26 obcí). Charakter je do značnej miery ovplyvnený tokom rieky Žitava a geologicky je podložie dedičstvom prehistorických riek Žitava a Nitra. Aluviálne podložie tvorené štrkom a pieskom, na ňom ílovité spraše a pod ním vápenec, sú ideálnou zložkou terroiru. Biele a ružové vína dokázali svoju kvalitu na mnohých medzinárodných súťažiach. Nedá sa nespomenúť Cabernet Sauvignon rosé 2009 z Vinodolu, šampión Vinalies Internationales Paris.


Zlatomoravecký vinohradnícky rajón (37 obcí). Zahŕňa najväčší počet obcí na Slovensku. Značná časť viníc leží na vápencoch, sprašiach a íloch. Dobre sa tu darí predovšetkým bielym odrodám na výrobu sektov.


Želiezovský vinohradnícky rajón (20 obcí). Je to najjužnejší rajón Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Vinohrady sú situované na pahorkoch v údolí rieky Hron, ktorá preteká týmto rajónom.


Žitavský vinohradnícky rajón (18 obcí). Aluviálne pôdy rieky Žitavy, naviate spraše, íl a vápenaté podložie dodávajú vínu príjemnú sviežosť, majú pritom dostatok slnečného svitu, ktorý je porovnateľný s Južnoslovenskou vinohradníckou oblasťou, ale vynikajú aj príťažlivou aromatikou.


Celková výmera viníc v Nitrianskej vinohradníckej oblasti je 2824 ha (údaj k 31. 7. 2017).
Do tucta odrôd s najväčším zastúpením vo výsadbách patria: Veltlínske zelené 711 ha, Rizling vlašský 255 ha, Müller Thurgau 240 ha, Svätovavrinecké 176 ha, Feteasca regala 150 ha, Rizling rýnsky 138 ha, Rulandské biele 133 ha, Irsai Oliver 92 ha, Cabernet Sauvignon 90 ha, Rulandské šedé 83 ha, Sauvignon 77 ha, Chardonnay 70 ha.

Južnoslovenská vinohradnícka oblasť

Južnoslovenská vinohradnícka oblasť je najjužnejšia a zároveň najteplejšia vinohradnícka oblasť a mnohí odborníci ju považujú zároveň za najlepšiu vinohradnícku oblasť na Slovensku. Oproti zvyšku Slovenska je tu najväčšie zastúpenie modrých odrôd, ktoré potrebujú viac slnečného svitu a tepla a majú dlhšie vegetačné obdobie.

Z juhu je ohraničená Dunajom a v severo-južnom smere ňou pretekajú rieky Váh, Hron a Ipeľ so svojimi prítokmi, ako je Nitra, Žitava či Malý Dunaj. Z geologického hľadiska a z neho vyplývajúceho charakteru vína možno rozdeliť Južnoslovenskú vinohradnícku oblasť na dve samostatné časti. Západná časť je vo veľkej miere ovplyvnená tokom Dunaja a Malého Dunaja. Vinič, ktorý je tu vysadený, sa vyznačuje vysokou úrodnosťou a je vhodný skôr na produkciu kvantitatívnych vín. Vo významnej miere sa vinič začal vysádzať na pieskoch v časoch príchodu fyloxéry na prelome 19. a 20. storočia. Fyloxéra totiž nedokáže prežiť v piesku.

Vinársky zaujímavejšia je východná časť, čo už nie je nížina, ale pahorkatina. Historicky sa hrozno pestovalo predovšetkým v tejto oblasti. Na pieskoch síce dosahuje vinič vysokú úrodnosť, ale kvalitnejšie hrozno je predsa len na kopcoch. Prirodzenou hranicou je kanalizovaný tok riečky Paríž.

Nástup vegetácie je síce rýchlejší v oblasti Malých Karpát, ale celkovo hrozno skôr dozrieva v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Na ľavom brehu riečky Paríž sú vítanou zložkou úrodné spraše, ktoré majú aj značný podiel ílovitej zložky schopnej zadržiavať vodu a zásobovať korene minerálmi. Vinič vďaka tomu netrpí stresom, pretože pôda je dobre zásobená vodou, a to aj v porovnaní so Žitným ostrovom, ktorý je zásobárňou pitnej vody.

Najteplejšími rajónmi sú Štúrovský, Strekovský a Hurbanovský rajón.Najviac cenené polohy, ktoré tvoria akési grand cru Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, sa nachádzajú v katastroch obcí Jasová, Strekov, Svodín, Gbelce a Mužla. Spoločným menovateľom vín je vyšší podiel alkoholu vďaka skorému dozrievaniu. Pri niektorých odrodách sa dá dosiahnuť pozoruhodná cukornatosť na úrovni 30 či dokonca 40 °NM. Dunajskostredský, Galantský, Hurbanovský, Komárňanský, Palárikovský, Strekovský, Šamorínsky a Štúrovský. Celková výmera viníc v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti je viac ako 4700 ha (údaj k 31.7. 2017).

Z odrôd sú dominantne zastúpené Rizling vlašský 754 ha, Veltlínske zelené 600 ha, Frankovka modrá 573 ha, Müller Thurgau 382 ha, Svätovavrinecké 354 ha, Cabernet Sauvignon 295 ha, Rizling rýnsky 218 ha, Chardonnay 142 ha, Rulandské biele 135 ha, Alibernet 123 ha, Sauvignon 102 ha a Tramín červený 93 ha.

Čoraz väčšie plochy zaberá odroda Dunaj, ale nájdeme tu aj Cabernet franc, Merlot alebo dokonca teplomilný Syrah.

Vína z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti si svoju slávu vyslúžili predovšetkým vďaka dvom rajónom – Strekovskému a Štúrovskému.

Južnoslovenská vinohradnícka oblasť sa delí celkovo na osem rajónov:

Strekovský vinohradnícky rajón (15 obcí). Ide o jednoznačne najznámejší vinohradnícky rajón v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, ale aj na celom Slovensku. Nachádzajú sa tu tie najlepšie vinice a je to vlastne také slovenské grand cru. Ak trochu zovšeobecníme, patria sem vinice v katastroch obcí Belá, Čechy, Dubník, Gbelce, Jasová, Kolta, Ľubá, Rúbaň, Strekov, Svodín a Šarkan.


Štúrovský vinohradnícky rajón (16 obcí). Patrí k najteplejším rajónom. Na pomerne krátkom úseku sú tri rieky, ktoré vytvárajú makroklímu oblasti, Dunaj, Hron a Ipeľ. Štúrovský rajón je zatiaľ svojou popularitou v tieni svojho slávnejšieho suseda, ale minimálne geograficky a klimaticky je to jeden z najsľubnejších rajónov. Veď legendárny Rizling rýnsky z Mužle poznajú na celom svete.


Nasledujúcich šesť rajónov má takmer identické pôdne podmienky, nachádzajú sa na nížine, na aluviálnych pôdach, a taktiež veľmi podobné klimatické podmienky:

Dunajskostredský vinohradnícky rajón (20 obcí). Vyznačuje sa teplou klímou, úrodnými pôdami a miernou zimou. Z juhu je klíma ovplyvnená tokom rieky Dunaj.


Galantský vinohradnícky rajón (24 obcí). Najsevernejší rajón Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, preteká ním rieka Váh.


Hurbanovský rajón (16 obcí). Je to najteplejší vinohradnícky rajón západnej časti Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Jednoliata rovina Podunajskej nížiny je v oblasti obcí Bátorove Kosihy, Modrany a Mudroňovo narušená pahorkatinou stúpajúcou až do nadmorskej výšky 270 m n. m., kde viniču prospieva nadmorská výška, striedanie denných a nočných teplôt, ako aj podložie tvorené vápencami a sprašou.


Komárňanský vinohradnícky rajón (11 obcí). Sútok riek Dunaj a Váh ovplyvňuje značnú časť Komárňanského rajóna. Úrodné pôdy s dostatkom spodnej vody sú vhodné na pestovanie stolového hrozna a hrozna na výrobu nenáročných vín.


Palárikovský vinohradnícky rajón (8 obcí). Je najmenší spomedzi vinohradníckych rajónov v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Pretekajú ním rieky Váh a Nitra. Typicky teplá nížinná oblasť s úrodnou pôdou.


Šamorínsky vinohradnícky rajón (22 obcí). Tiahne sa od mestských častí na juhu Bratislavy smerom na juh po toku Dunaja.

Kabinetné                 

Víno vyrobené z hrozna dopestovaného na Slovensku, ktoré dosiahlo cukornatosť najmenej 19 °NM. Tradičný názov prislúcha iba vínam s chráneným označením pôvodu.


Neskorý zber                        

Víno vyrobené z hrozna dopestovaného na Slovensku, ktoré dosiahlo cukornatosť najmenej 21 °NM. Tradičný názov prislúcha iba vínam s chráneným označením pôvodu.


Výber z hrozna

Víno vyrobené z hrozna dopestovaného na Slovensku, ktoré dosiahlo cukornatosť najmenej 23 °NM. Všetky strapce musia byť plne vyzreté. Tradičný názov prislúcha iba vínam s chráneným označením pôvodu.


Bobuľový výber

Víno vyrobené z hrozna dopestovaného na Slovensku, ktoré dosiahlo cukornatosť najmenej 26 °NM. Ručne zberané prezreté strapce hrozna, z ktorých boli ručne odstránené nezrelé a poškodené strapce. Tradičný názov prislúcha iba vínam s chráneným označením pôvodu.


Hrozienkový výber

Víno vyrobené z hrozna dopestovaného na Slovensku, ktoré dosiahlo cukornatosť najmenej 28 °NM. Ručne vyberané zdravé prezreté bobule hrozna, časti alebo celé strapce. Tradičný názov prislúcha iba vínam s chráneným označením pôvodu.


Cibébový výber

Víno vyrobené z hrozna dopestovaného na Slovensku, ktoré dosiahlo cukornatosť najmenej 28 °NM. Ručne vyberané prezreté bobule hrozna, časti alebo celé strapce, zušľachtené účinkom vláknitej huby Botrytis cinerea Persoon. Tradičný názov prislúcha iba vínam s chráneným označením pôvodu.


Slamové víno

Víno vyrobené z hrozna dopestovaného na Slovensku, ktoré dosiahlo cukornatosť najmenej 27 °NM. Dobre vyzreté hrozno, pred spracovaním skladované na slame, rohožiach z rákosia alebo zavesené na šnúrkach v dobre vetranej miestnosti najmenej 3 mesiace. Tradičný názov prislúcha iba vínam s chráneným označením pôvodu.


Ľadové víno

Víno vyrobené z hrozna dopestovaného na Slovensku, ktoré dosiahlo cukornatosť najmenej 27 °NM. Hrozno zberané pri teplote -7 °C a nižšej, ktoré zostalo v priebehu zberu a lisovania zmrznuté, čím došlo k skoncentrovaniu hroznovej šťavy.


Suché

Víno, ktorého obsah zvyškového cukru nie je väčší ako 9 g/l a obsah kyselín nie je menší o viac ako 2 g/l. Chuťovo pôsobí ako bez cukru. Skúsený degustátor však cukor dokáže odhaliť.


Polosuché

Štandardne víno, ktorého obsah zvyškového cukru je v rozmedzí 4 – 12 g/l, ak nespĺňa podmienky pre suché víno. Ako polosuché môže byť označené aj víno, ktoré má 18 g/l zvyškového cukru, ak súčasne obsah kyselín nie je menší o viac ako 10 g/l.


Polosladké

Štandardne víno, ktorého obsah zvyškového cukru je v rozmedzí 12 – 45 g/l, ak nespĺňa podmienky pre polosuché víno.


Sladké

Víno s obsahom zvyškového cukru viac ako 45 g/l.


Šumivé

(sekt) Víno získané prvotným alebo druhotným kvasením muštu či vína s obsahom cukru v uzavretej nádobe. Pretlak oxidu uhličitého je viac ako 3 bary, pričom štandardne dosahuje 5 – 7 barov. Najznámejším predstaviteľom je Champagne.


Apelácia

Oblasť s homogénnymi pôdnoklimatickými podmienkami, spravidla vysadená jednou odrodou alebo skupinou odrôd, kde sa produkuje víno príbuzného charakteru, napr. Tokaj, Chianti, Bordeaux.


Barrique

Víno môže byť označené ako barrique iba vtedy, ak vyzrievalo v drevenom sude s objemom 225 až 228 litrov, v ktorom nebolo víno skladované viac ako 3 roky. Barikové sudy sú najčastejšie vyrobené z dubového dreva, ale môže byť použité aj agátové, gaštanové a iné.


Botrytída

Známa aj ako pleseň sivá. Jej ušľachtilej forme vďačíme za jedinečný, botrytický štýl vína, zároveň však spôsobuje významné škody a vinohradníci musia pred ňou vinič chrániť.


Adstringentný

Sťahujúci, zvierajúci, trpký. Nositeľom týchto vlastností sú vo víne polyfenoly, predovšetkým taníny.


Autochtónny

Pôvodný, vyskytujúci sa v mieste svojho pôvodu. Autochtónne odrody, autochtónne kvasinky.


Cibéba

Výraz cibéba znamená hrozienko. U nás sa výraz používa predovšetkým v súvislosti s tokajským vínom, do ktorého sa pridávajú cibéby – hrozienka, ktoré sa vytvorili na viniči pôsobením ušľachtilej formy plesne Botrytis cinerea. Obsahujú 30 – 60 % cukru.


Cukornatosť

Koncentrácia cukrov v hroznovom alebo ovocnom mušte. Zisťuje sa muštomermi. Na Slovensku sa najčastejšie cukornatosť vyjadruje v stupňoch normalizovaného muštomera (°NM). Hodnota jeho stupnice udáva, koľko kg cukru je v 100 l muštu.


Dozážny likér

Dozážny, prípadne aj expedičný likér sa používa na konečné dotvorenie štýlu šumivého vína. Jeho zloženie je často stráženým tajomstvom, pretože tento záverečný krok je veľmi dôležitý a dokáže výrazne zmeniť výsledný prejav šumivého vína.


Brut

Vyjadrenie obsahu cukru v šumivých vínach. Víno s obsahom cukru najviac 15 g/l.


Brut nature

Vyjadrenie obsahu cukru v šumivých vínach. Víno s obsahom cukru najviac 3 g/l.


Zero dosage

Vyjadrenie obsahu cukru v šumivých vínach. Víno bez prídavku cukru v dozážnom likéri.


Burčiak

Mušt v búrlivej fáze kvasenia, ktorý obsahuje 4 – 6 obj. % etanolu. Je kalný, má špecifickú kvasnú arómu a na účely konzumácie sa najčastejšie pripravuje zo skorých aromatických odrôd.


Cuvée

(assamblage, kupáž, zmes vín) Zámerne pripravená zmes vín, ktorá má svoje špecifické vlastnosti a jej účelom je pripraviť vína vyrovnanej kvality naprieč ročníkmi. Môže byť zložená z vín viacerých odrôd, viacerých ročníkov či technologických postupov.


DSC

Districtus Slovakia Controllatus je najvyšší stupeň kontrolovaného označenia pôvodu a kvality slovenských vín, napr. Skalický rubín.


Dochuť

Senzorický prejav vína, ktorý v ústach pretrváva po jeho prehltnutí. Počíta sa v kaudáliách, čo zodpovedá sekunde.


Fermentácia

(kvasenie) Biochemický rozklad cukrov, ktorý prebieha pomocou enzýmov produkovaných kvasinkami pri vzniku etanolu, oxidu uhličitého a vedľajších produktov.


Antioxidanty

Zdraviu prospešné látky, ktoré produkuje vinič na svoju ochranu. Majú blahodarné účinky na zdravie a chránia proti oxidačnému stresu. Víno chránia pred oxidáciou, čím predlžujú jeho životnosť. Patria sem napr. trans-resveratrol, katechín, epikatechín, quercetín, taníny, ...


Hodnotiaci hárok

Najčastejšie používaný 100-bodový hárok OIV, ktorý slúži na vyjadrenie kvality vína pomocou 100-bodovej stupnice. Zvlášť sa hodnotia parametre vzhľadu, vône a chuti, ako aj celkový dojem vína.


Kyselina

Skupina organických kyselín obsiahnutých v hrozne. Dostatok kyselín v mušte napomáha čistote kvasenia, vínu dodáva sviežosť a šťavnatosť a taktiež predlžuje životnosť vína.


Mušt

Čerstvo vylisovaná hroznová (ale aj všeobecne ovocná) šťava sladkej príjemnej chuti a vône. Bez ošetrenia sa mušt samovoľne rozkvasí, takže nie je možné dlhodobé skladovanie, ale jeho filtrácia a tepelné ošetrenie umožňujú aj dlhodobejšie skladovanie.


Myšina

Choroba vín s nedostatkom kyselín, ktorá sa prejavuje nepríjemnou arómou myšiny v ústach po prehltnutí.


Oranžové víno

Víno vyrobené dlhou maceráciou šupiek hrozna, čím dôjde k vylúhovaniu vysokého množstva farbiva. Pri použití semioxidatívnej technológie v spojení s odrodami s obsahom farbiva v šupke, ako je Tramín červený, Rulandské šedé, dosahujú vína až jantárový odtieň. Vhodnejší názov je macerované vína.


Perzistencia

Pozri dochuť


Reduktívne víno

Víno vyrobené technológiou, ktorá minimalizuje pôsobenie kyslíka.


Resveratrol

Presnejšie trans-resveratrol je látka, ktorej je pripisovaný francúzsky paradox. Chráni telo pred pôsobením voľných radikálov, pred oxidačným stresom, zabraňuje usádzaniu cholesterolov a vinič chráni pred hubovými chorobami. Patrí do skupiny stilbénov.


Rmut

Pomleté a odzrnené hrozno, z ktorého sa po vylisovaní získa mušt.


Rosé

Ružové víno, ktoré sa vyrába z muštu modrých odrôd bez nakvášania, prípadne s krátkym naležaním rmutu.


Samotok

Časť muštu, ktorá sa samovoľne uvoľnila z pomletého hrozna. Samotok obsahuje najväčší podiel cukrov a najmenej trieslovín. Historicky to bola najcennejšia časť muštu. Napr. známy svätojurský samotok. Dnešné citlivo pracujúce lisy význam samotoku v značnej miere potlačili. 


Someliér

Odborník na nápoje v gastronómii, s prioritným zameraním na víno a ušľachtilé liehoviny. Zodpovedá za výber vín v reštaurácii a ich párovanie s jedlom.


Terroir

Strohá definícia je klíma, pôda, odroda a človek. Možno povedať, že je to súhrn faktorov ovplyvňujúcich prejav vína, definuje príbuzný štýl vín. Terroir je spätý s apeláciou a vína majú alebo by mali mať podobný charakter.


Tiché víno

Víno, ktoré neobsahuje oxid uhličitý, prípadne ho obsahuje veľmi málo. Môže obsahovať tzv. zvyškový oxid uhličitý po fermentácii v nepretlakovej nádobe.


Hon

Vinica. Hon je časť vinohradov, ktoré majú homogénny charakter. Podložie, sklon, oslnenie. Na jednom hone môže byť vysadených viacero odrôd, ale pôda a klíma sú identické, miestne. Na jednom mieste, napr. kopci, môže byť viacero honov.


Zvyškový cukor

Je cukor, ktorý zostane vo víne po riadenom či prirodzenom ukončení fermentácie. Je to prírodný cukor, ktorý pochádza z hrozna. Je zväčša výsadou tichých vín, pretože v šumivých je sladkosť ovplyvnená prídavkom cukru v dozážnom likéri. Sekty pripravené metódou ASTi však majú prirodzený zvyškový cukor.

Bez ohľadu na to, či je na fľaši iba jedna alebo dve etikety, tzv. predná a zadná, musia byť na nej uvedené predpísané údaje.
V nasledujúcom opise sa nezameriame na doslovnú citáciu zákona, skôr si vysvetlíme, čo jednotlivé údaje znamenajú.

Povinné údaje:


Druh produktu

Na každej etikete, bez ohľadu na druh vína, musí byť uvedené, že je to víno, prípadne o aký druh vína ide (víno, šumivé víno, likérové víno, víno z prezretého hrozna atď.). Keďže každý vie, že si kupuje víno, tento bod je iba zákonnou povinnosťou a, možno až na rozlíšenie tichého a perlivého vína, nemá veľký význam. Všimli ste si už niekedy na fľaši vína s prívlastkom hrozienkový výber nápis „víno z prezretého hrozna“?

Skutočný obsah alkoholu

Ide o číselnú hodnotu, ktorá udáva, koľko objemových percent etanolu víno obsahuje. Obsah alkoholu je uvedený s presnosťou na 0,5 obj. %. V praxi to znamená, že víno, ktoré má na etikete uvedené 12,5 obj. %, môže mať od 12,1 do 12,9 obj. % alkoholu.

Fľašovateľ

Je to názov, spravidla vinárstva, kde bolo víno plnené. Môže, ale nemusí sa zhodovať s menom výrobcu. Zaujímavosťou je, že výrobca nemusí byť uvedený (okrem CHOP), kým fľašovateľ je povinný údaj.

Údaj o pôvode

Víno bez zemepisného označenia
Ako najmenšia zemepisná jednotka sa môže uvádzať štát, napr. Víno zo Slovenska, Víno z Európskeho spoločenstva a pod.

Víno s chráneným zemepisným označením
Musí byť uvedené označenie „Víno s chráneným zemepisným označením“, prípadne CHZO, a krajina pôvodu, napr. Víno zo Slovenska.

Ako najmenšia zemepisná jednotka sa môže uvádzať región, napr. Slovenský vinohradnícky región.

Víno s chráneným označením pôvodu
Kvalitatívne najvyššia kategória vína.

Musí byť uvedené „Víno s chráneným označením pôvodu“, prípadne CHOP a názov chráneného označenia pôvodu, napr. Nitrianska vinohradnícka oblasť, Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, a taktiež krajina pôvodu, napr. Víno zo Slovenska.

Alergény

Pod alergénmi sa najčastejšie rozumie označenie „obsahuje oxid siričitý“, ktorý je súčasťou prakticky všetkých vín. Ak víno obsahuje menej siričitanov ako 8 mg/l, údaj o obsahu siričitanov sa nemusí uvádzať. Existuje však celý rad alergií, a nie je možné uviesť všetky zložky, ktoré môžu spôsobiť alergiu. Typickým príkladom je histamín, ktorý je prirodzenou súčasťou vína, ale citlivým jedincom spôsobuje alergické reakcie.

Šarža

Číslo šarže (najčastejšie v tvare L – číslo) je dôležitý údaj aj pre spotrebiteľa, nielen pre výrobcu či obchodníka. Veľa značkových vín nemá uvedený ročník a jediná možnosť, ako ich rozlíšiť, je práve číslo šarže a dátum plnenia. Typickým príkladom je Sekt Pálffy. Snahou výrobcu je, aby všetky šarže chutili rovnako, ale ak chcete ochutnať presne tú, ktorá získala ocenenie, musíte poznať šaržu.

Nepovinné údaje

K nepovinným údajom patrí:

  • ročník
  • odroda
  • názov vína – značka
  • údaj o obsahu zvyškového cukru (povinný údaj pre sýtené a šumivé vína)
  • výrobná metóda
  • farba
  • výrobca alebo predajca (povinný údaj pre sýtené a šumivé vína)
  • tradičný výraz (sekt, prívlastok, archívne víno)
  • pre vína CHOP môže zemepisné označenie obsahovať okrem oblasti aj rajón, obec a hon

Na etikete môžu byť uvedené aj ďalšie informácie, ktoré dopĺňajú opis kvality vína, ako dosiahnutá cukornatosť, analytické údaje, dátum zberu, senzorický opis, enogastronomické odporúčanie, údaje o vinohradníckom hone atď.